بررسی تاثیر نرخ ارز بر بازار آهن آلات

بررسی تاثیر نرخ ارز بر بازار آهن آلات

دلار-آهن

در این بخش از آموزش گروه صنعتی ایران کوپلر  به صورت تخصصی به موضوع بررسی تاثیر نرخ ارز بر بازار آهن آلات  پرداخته شده است. این روزها که نرخ ارز و به‌ویژه قیمت دلار کانال‌های جدید قیمتی را پشت هم رد می‌کند، فعالان اقتصادی در هر حوزه باید نسبت به تأثیر این افزایش قیمت دلار در صنایع مختلف حساس‌تر شوند. بازار آهن و فولاد مانند اکثر بازارها ارتباط مستقیمی با نوسانات ارز دارد اما گاهی عواملی مانند رکود یا برخی قوانین دولتی می‌تواند قواعد بازار را با تغییر همراه کند. در این مقاله سعی می‌کنیم موشکافانه و بازاری‌تر به تاثیر قیمت ارز بر بازار آهن بپردازیم.

متغیرهای تأثیرگذار بر قیمت آهن

غیر از نوسانات دلار، قیمت آهن به عوامل داخلی و خارجی زیادی وابسته است که از این میان می‌توان به میزان عرضه و تقاضای بازار، قیمت جهانی آهن و فولاد، نرخ انرژی و سوخت، عواملی محیطی مانند جنگ و بیماری‌ها، تورم یا رشد اقتصادی کشورهای توسعه‌یافته و وضعیت صنایع مصرف‌کننده فولاد اشاره کرد.

ارتباط قیمت دلار و قیمت آهن با اقتصاد

فولاد و بازار آهن یکی از مهم‌ترین صنایع در دنیا و نمادی از پیشرفت یک کشور به شمار می‌روند. به همین دلیل است که چین به عنوان یک غول صنعتی، هم بزرگ‌ترین تولیدکننده و هم بزرگ‌ترین مصرف‌کننده فولاد در دنیا به حساب می‌آید. کاهش رشد اقتصادی این کشور با کاهش مصرف فولاد و بهبود وضعیت اقتصادی آن با افزایش مصرف فولاد همراه است. بنابراین رشد اقتصادی با رونق بخشیدن به بخش تقاضا و مصرف آهن آلات، باعث افزایش قیمت آهن می‌شود. هم‌چنین قیمت ارز و پول ملی هم با شاخص‌های اقتصادی یک کشور همسو بوده و می‌توان از این منظر به هر دو گزینه نگاه کرد.

تاثیر قیمت ارز و دلار بر بازار آهن

در ارتباط با تأثیر قیمت دلار بر بازار آهن می‌توان اشاره کرد که در وهله اول اثرات روانی نوسانات ارز است که به طور مستقیم بر بازار آهن و قیمت محصولات فولادی تاثیر می‌گذارد. در وهله بعدی از تأثیرات ارز بر بازار آهن هم می‌توان به تغییر قیمت مواد اولیه زنجیره تولید فولاد و آهن‌آلات، هزینه حمل و نقل محصولات اولیه و نهایی فولاد، میزان تمایل به صادرات و کسب درآمد دلاری توسط تولیدکنندگان محصولات فولادی و کاهش عرضه محصول فولادی در بازار داخلی اشاره کرد.

به همین دلیل است که با کاهش عرضه و به دلیل هیجان خریداران، تورمی بودن اقتصاد و غیرقابل‌پیش‌بینی بودن بازار آهن مشاهده می‌شود که میزان تقاضای محصولات فولادی در زمان افزایش نرخ دلار افزایش چشمگیری پیدا می‌کند. در ادامه و با تسلط هیجان بر بازار آهن، تولیدکنندگان هم عرضه‌های خود را افزایش می‌دهند و بازار به اصطلاح نیاز خود را پیش‌خور می‌کند. مانند اتفاقی که در بهار سال 1401 رخ داد و محصولات فولادی با ثبت نرخ‌های تاریخی، دچار افت قیمت و رکود شدند.

از تأثیرات غیرمستقیم قیمت ارز بر بازار آهن و فولاد هم می‌توان به تأثیر افزایش نرخ ارز بر اقتصاد، افزایش تورم و درنتیجه کاهش رشد صنایع مصرف‌کننده فولاد مانند ساخت و ساز اشاره کرد که درنهایت باعث ایجاد رکود در بازار آهن‌آلات می‌شود. به طور خلاصه افزایش قیمت ارز مانند دلار باعث می‌شود قدرت خرید مردم کاهش یابد. وقتی مردم نتوانند خرید کنند تورم و رکود اقتصادی شروع خواهد شد.

قیمت در بورس کالا

همان‌طور که می‌دانید قیمت معامله محصولات فولادی در بورس کالا یکی از معیارهای معاملات آهن‌آلات در بازار آهن است. معمولاً قیمت در بورس کالا بر مبنای قیمت پایه شروع و محاسبه می‌شود که خود این نرخ به قیمت جهانی شمش و نرخ دلار (البته نیمایی نه آزاد) وابسته است.

قیمت شمش جهانی × میانگین هفتگی دلار نیمایی × 0.95 = فرمول قیمت پایه محصولات فولادی در بورس کالا

مهم‌ترین و استراتژیک‌ترین کالا و فلز اساسی، فولاد است و در این مقاله رابطه دلار و فولاد را که یک ارتباط مستقیم و منطقی است، بیان می‌کنیم. فولاد، به عنوان یک کالای جهانی که قیمت آن روزانه تغییر می‌کند، براساس دلار آمریکا قیمت‌گذاری می‌شود و ایران بازار ساز، بازار فولاد نیست. در نتیجه در تحلیل قیمت فولاد به نسبت ریال باید حتما نسبت قیمت ریال و دلار را بررسی کرد. دو مورد بر قیمت شمش آهن و فولاد تاثیرگذار است که تعیین‌کننده قیمت نهایی فولاد هستند:

  • ارزش واحد پول کشورهای مختلف در مقابل دلار آمریکا
  • هر عامل طبیعی و غیرطبیعی تاثیرگذار بر حجم عرضه و تقاضا
دلار آهن

دلار چه ارتباطی با قیمت آهن آلات دارد؟

همانطور که گفتیم ارزش واحد پول کشورهای مختلف در مقابل دلار آمریکا بر قیمت فولاد موثر است. اما این به چه معناست؟ منظور ما بازار داخلی است یا بازاری که در آن به صادرات و واردات می‌پردازیم؟ بله مقصود ما قیمت‌های داخلی آهن‌آلات از تولید داخلی خود کشورمان است.

اولین تاثیر دلار

اولین تاثیر دلار بر روی قیمت نفت و انرژی است؛ مطالعات نشان می‌دهد یک رابطه تک سویه بین قیمت نفت خام، شاخص قیمت فولاد و شاخص دلار (DXY) در سطح جهانی وجود دارد و به این معنی است که قیمت نفت خام تنها از نوسانات خودش تبعیت می‌کند. اما شاخص قیمت جهانی فولاد از هر دو حرکت قیمت خود و نوسانات قیمت نفت خام تاثیر می‌پذیرد؛ پس هنگامی که شاخص قیمت نفت رو به بالا می‌رود قیمت آهن کیلویی نیز افزایش می‌یابد.

البته، باید به این نکته توجه کرد که بسیاری از اوقات روند کلی قیمت کومودیتی‌ها تعیین‌کننده کاهش یا افزایش قیمت فولاد در بازارهای جهانی است. در واقع شاخص قیمت دلار و به طور کلی تقاضای کلان اقتصاد جهانی، قیمت کومودیتی‌ها را تغییر می‌دهد. شاخص‌های تاثیرگذاری قیمت نفت از افزایش هزینه‌های تولید گرفته تا افزایش هزینه‌های حمل و نقل بر روی قیمت فولاد تاثیر می‌گذارد. در این نمودار، ارتباط عکس قیمت نفت و شاخص دلار نشان داده شده است. و در نمودار بعدی رابطه قیمت نفت و فولاد نیز مشخص است. با مقایسه این دو نمودار می‌توان به این نتیجه رسید که قیمت نفت و فولاد همبستگی شدیدی دارند

دومین تاثیر دلار

در تعادل بین عرضه داخلی و خارجی هر کشور است؛ به‌عنوان‌مثال، اگر تقابل ریال و دلار، کاهش ارزش ریال را نشان دهد به این معناست که اگر قیمت آهن با دلار ۸۰۰۰ تومانی مثلا ۴۰۰۰ هزار تومان است، با افزایش نرخ دلار تا ۱۶ هزار تومان ارزش کالای ایرانی در بازار جهانی نصف می‌شود و بدین ترتیب از یک سو جذابیت قیمت‌های ایرانی برای مصرف‌کننده خارجی بالا می‌روند و از یک سو سود کم بازار خارجی موجب افزایش قیمت‌ها در بازار داخلی می‌شود.

سومین تاثیر دلار

تاثیر هزینه‌های جانبی مثل هزینه حمل و نقل تریلی در ایران است. اما مهم‌تر از آن، تاثیر روانی افزایش نرخ دلار بر افزایش قیمت فولاد است که در واقع نوسانات قیمت دلار به طور مستقیم قیمت فولاد را تکان می‌دهد. اما نکته‌ای که باید به آن توجه کرد این است که افزایش یا کاهش سود و هزینه شرکت‌های تولیدکننده، عامل تعیین‌کننده ای در قیمت نیست و قیمت‌ها در عمق عرضه و تقاضای بازارهای جهانی تعیین می‌شوند. عامل مهم دیگری که وجود دارد بررسی اقتصاد کلان کشورهای مهم در صنعت فولاد همچون چین، آمریکا و هند است. در واقع رشد اقتصادی چین، تاثیر بسزایی در تقاضای فولاد و قیمت آن دارد.

 

سخن پایانی

به نظر می‌رسد با توجه به هزینه تولید فولاد، قیمت انرژی و وابستگی به قیمت‌های جهانی آهن، نرخ محصولات اولیه مانند شمش و محصولات نهایی فولادی مانند قیمت میلگرد، تیرآهن و قیمت ورق بسیار زودتر از سایر کالاها تحت تاثیر قیمت ارز و نوسانات آن قرار می‌گیرد.

 

نظر بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نام شما:*

وبسایت:

دیدگاه شما