معایب روش اورلپ یا همپوشانی

معایب روش اورلپ یا همپوشانی

معایب روش اورلپ

در این مقاله به بررسی معایب روش اورلپ یا همپوشانی ارائه شده توسط تیم فنی گروه صنعتی ایران کوپلر پرداخته شده است. 

وصله کردن آرماتور به روش وصله پوششی، به یک روش سنتی برای اتصال میلگردها تبدیل شده است که دلیل اصلی انتخاب این نوع وصله باور غلط رایجی است، مبنی بر اینکه اتصال اورلب اتصالی است “بدون هزینه”.

اتصال پوششی چیست ؟

اتصال پوششی اتصالی است که نیازمند همپوشانی دو آرماتور موازی است. که معایب روش اورلپ در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. نیرو برای انتقال در این نوع اتصال از مرز بین بتن و فولاد بهره می‌برد. نیرو از یک میلگرد به بتن منتقل شده و سپس از بتن به میلگرد دیگر منتقل می‌شود.  این انتقال نیرو کاملا به بتن اطراف میلگردها بستگی دارد و عملا پایستگی اتصال به پایستگی بتن اطراف آن وابسته است.

نتخاب جانشین برای وصله پوششی:

با ادامه تحقیقات، افزایش توقعات در طراحی‌های جدید ساختمان‌های بتنی، مصالح جدید، طراحی سازه‌های ترکیبی بتنی و فولادی و تغییرات دیگر در صنعت ساختمان سازی نیاز به جانشینی مناسب برای وصله پوششی را بیش از پیش آشکار ساخت.

از نقطه نظر عملکرد، وصله پوششی برای آرماتور با سایز 20 و 25 برای فولاد با تنش تسلیم  3000kg/cm2  مناسب عمل می‌کند. در گذشته ساختمان بتنی با 15 طبقه، ساختمان بلند مرتبه در نظر گرفته میشد، اما امروزه ساختمان‌های با تعداد طبقات بیش از15 طبقه به طور فزاینده در حال رواج است. امروزه ساختمان‌‌های بلند مرتبه در سرتاسر دنیا با ارتفاع حتی بیش از چند صد متر ساخته شده و همچنان در حال طراحی و ساخت است.

 

مشکل اورلب در آرماتورسایز بالا:

بند ACI R21.3.2.3 گویای این مطلب است که وصله‌های پوششی تحت بارهای متناوب و دوره‌ای (Cyclic) در محدوده الاستیک قابل اعتماد نیستند، که این عدم اعتماد در وصله‌های پوششی با آرماتورهای سایز بالا همچون آرماتور 25، 28، 32 و 36 به مقدار زیادی افزایش می‌یابد. این در حالی است که این آرماتورها المان‌های اصلی سازه بتنی هستند و هرگونه شک و تردید در مورد کارایی این اعضا نگرانی شدیدی را برای مهندسین و کاربران ایجاد می‌کند.

 

هزینه های پنهان با اورلب :

-افزایش قطر میلگرد، افزایش طول اورلپ (وصله پوششی) را به همراه دارد.

-استفاده از بتن با مقاومت پایین، افزایش طول اورلپ (وصله پوششی) را به همراه دارد.

-میلگردهای دارای پوشش ضدخوردگی گران هستند و بعضاً طول های زیادی از آن ها مورد نیاز است.

-اورلپ (وصله پوششی) دارای معایبی از جمله  زمان زیاد انجام محاسبات، احتمال انجام اشتباه در محاسبات و بیش ازحد نیاز برآورد کردن می باشد.

رابطه اورلب با کاور بتن:

-از آنجایی که اتصال اورلپ، دوام و پایداری خود را از پوشش بتن اطراف خود دارد، از بین رفتن کاور بتن منجر به شکست اتصال اورلپ خواهد شد.

-یکی دیگر از معایب وصله پوششی این است که عملکرد این وصله‌ها در برابر بارهای دوره‌ای(Cyclic Loads)  در محدوده غیرخطی به شدت ضعیف است.

-در مناطق مرطوب ساحلی و یا در مناطق سرد برفی خوردگی میلگردها می‌تواند موجب لایه‌لایه شدن و از بین رفتن کاور بتن شود.

 بدون پوشش بتنی اتصال اورلپ بی‌اثر و مسیر انتقال بار شکسته شده است.

معیاب اورلپ 2

نتیجه گیری

1- اتصال به روش اورلپ باید در نقطه‌ای در نظر گرفته شود که حداقل تنش و نیرو در آن نقطه وجود دارد.

2- در هر مقطع به تعداد محدود در نظر گرفته شود.

3- میلگرد تقویتی برای آرماتورهای سایز بالا مورد استفاده قرار گیرد.

در تراز اورلپ تعداد میلگردهای موجود در مقطع دو برابر هستند که باعث افزایش تراکم آرماتور می‌شوند و این وضعیت باعث عدم جریان مطلوب بتن خواهد شد که در نتیجه کیفیت بتن در این ناحیه بسیار پایین است در حالیکه مطابق بند 20-5-2-2 آیین‌نامه بتن ایران حداکثر نسبت آرماتور به بتن در ترازو اورلپ به میزان 6% مجاز است اما با توجه به تراکم آرماتور در تراز اورلپ رعایت کردن این نسبت بسیار دشوار است.

بنابراین اتصال اورلپ از نظر سازه‌ای نمی‌تواند قابل اعتماد باشد و از طرف دیگر شرایط طراحی را نیز محدود می‌کند. بنابراین استفاده از روشهای جایگزین همچون وصله مکانیکی یا کوپلر ، به جای اتصال اورلپ که بهترین نوع وصله مکانیکی به شمار می‌رود باید مورد استفاده قرار بگیرد .

نظر بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نام شما:*

وبسایت:

دیدگاه شما